PELANGGAN STEMLIFE Dapatkan Maklumat Pek Percuma
Stem Cell Banking
Perbankan sel stem

SOALAN YANG BANYAK DITANYA

Pandemik COVID-19, Kehamilan dan Perbankan Darah Tali Pusat

Oleh kerana penyakit coronavirus novel (COVID-19) terus menyebar dengan cepat ke seluruh dunia, analisis klinikal yang muncul memberikan lebih banyak pandangan mengenai wabak tersebut. Antara penemuannya adalah yang berkaitan dengan bidang seperti kehamilan, darah tali pusat dan tisu perinatal.

Untuk membantu keluarga hamil membuat pilihan yang tepat, kami telah mengumpulkan maklumat yang ada dari kajian klinikal baru-baru ini dan menyediakan jawapan yang diketahui untuk menjawab beberapa soalan yang sering diajukan mengenai perbankan sel stem.


Menurut American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) serta Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat, tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa ibu mengandung lebih berisiko dijangkiti COVID-191,2. Walau bagaimanapun, ibu hamil yang mempunyai jangkitan virus pernafasan mungkin lebih berisiko mengalami gejala yang teruk. Memandangkan gejala COVID-19 melalui jangkitan pernafasan, anda perlu berjumpa doktor dengan segera sekiranya mengalami simptom seperti batuk dan demam.

Sekiranya anda hamil semasa wabak COVID-19, sangat penting untuk menjaga kebersihan diri dengan kerap mencuci tangan dengan sabun dan juga mengelakkan perjalanan ke tempat yang sesak. Jika perlu melakukan perjalanan disarankan selalu memakai pelitup muka.

Kajian menunjukkan bahawa penularan COVID-19 adalah melalui hubungan rapat manusia ke manusia seperti batuk atau bersin melalui titisan udara mengandungi virus yang dikeluarkan dari orang yang dijangkiti. Menurut Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) , penularan COVID-19 dari ibu ke anak semasa kehamilan tidak mungkin berlaku1.

Dalam satu kajian kes baru-baru ini terhadap sembilan ibu hamil yang didiagnosis dengan COVID-19 yang menjalani kelahiran secara pembedahan, tidak ada bayi yang dapat disahkan positif COVID-19. Selain itu, virus tersebut tidak dapat dikesan pada darah tali pusat, sapuan tekak, dan cairan ketuban atau sampel ibu lain yang dikumpulkan3. Walau bagaimanapun, kajian awal dari China telah menunjukkan kemungkinan penularan virus COVID-19 dari ibu ke bayi selepas bayi baru lahir.

Menurut surat penyelidikan yang banyak dirujuk dan diedarkan dari Wuhan, China, tiga dari 33 bayi yang baru dilahirkan dari ibu yang disahkan positif COVID-19 dan kelahiran melalui secara pembedahan, didiagnosis dengan COVID-19. Walaupun ketiga-tiga bayi yang baru lahir menunjukkan gejala demam dan radang paru-paru sejurus selepas kelahiran, mereka semua telah pulih dan diuji negatif untuk COVID-19 dalam jangka masa satu minggu4.

Oleh itu, kebarangkalian penularan COVID-19 ke bayi baru lahir melalui hubungan rapat tidak dapat dielakan. Dalam keadaan ini, ibu mungkin mempertimbangkan untuk mengambil pengasuh atau mencari seseorang dalam keluarga untuk menjaga bayi sehingga ibu pulih sepenuhnya.

Setahu kami, darah tali pusat bayi anda tidak akan mengandungi ketegangan COVID-19 walaupun ibu adalah pembawa. Biasanya, apabila seorang ibu sakit dengan virus pernafasan, sangat jarang virus itu terdapat dalam darah tali pusat5,6,7

Kajian retrospektif dilakukan di Wuhan, China, terhadap sembilan wanita hamil pada trimester ketiga mereka yang semuanya mempunyai sejarah pendedahan epidemiologi terhadap COVID-19, juga memberikan jaminan lebih lanjut bahawa virus itu tidak mungkin ada pada darah tali pusat dan tisu kelahiran. Kesemua sembilan kelahiran hidup dalam kajian diuji negatif untuk COVID-19, tanpa asfiksia perinatal yang teruk3. Asfiksia perinatal didefinisikan sebagai kekurangan aliran darah atau oksigen ke atau dari janin dalam tempoh yang tepat sebelum, semasa, atau setelah proses kelahiran8. Selanjutnya, sampel air ketuban, darah tali pusat dan sapuan tekak neonatal pada bayi yang baru lahir juga negative COVID-19 pada titik kelahiran3.

Analisis baru-baru ini dilakukan terhadap 38 wanita hamil dan bayi baru lahir mereka di China, untuk menilai kesan COVID-19 dan penularan virus dari ibu ke janin. Hasil kajian juga menunjukkan bahawa virus COVID-19 tidak menyebabkan kematian ibu dan tidak menemukan kes penularan COVID-19 intrauterin dari ibu ke janin mereka. Selanjutnya, spesimen neonatal serta plasenta dalam beberapa kes diuji negatif dari virus9.

Oleh kerana darah tali pusat akan dikumpulkan oleh pengasuh anda sebaik sahaja melahirkan bayi anda, pengumpulan darah tali pusat, selaput tali pusat dan tisu tali pusat tetap selamat walaupun dalam tempoh pandemik ini. Bukti yang muncul sekarang menunjukkan bahawa risiko penularan langsung pada titik kelahiran adalah rendah dan tidak ada pengesanan strain virus COVID-19 dalam sampel ibu dan neonatal yang dapat disebarkan ke darah tali pusat dan tisu tali pusat9.

Sebilangan besar penularan COVID-19 melalui manusia ke manusia ke seluruh dunia, virus ini disebarkan terutamanya melalui interaksi rapat dengan orang yang dijangkiti di mana rembesan pernafasan dapat memasuki mata, mulut, hidung atau saluran udara dan melalui sentuhan permukaan atau objek yang tercemar dengan titisan pernafasan10.

StemLife disenaraikan sebagai penyedia perkhidmatan penting semasa pandemik ini. Operasi makmal kami tidak terjejas dan kami akan mematuhi protokol yang paling ketat untuk memastikan darah tali pusat, lapisan tali pusat dan tisu tali pusat anda dikumpulkan, diproses dan disimpan dengan selamat.

Pada ketika ini, ada sedikit atau tidak ada bukti yang meyakinkan untuk membuktikan bahawa sel stem mesenkimal (MSC) dapat membantu merawat COVID-19. Penting untuk diperhatikan bahawa faktor risiko utama kematian COVID-19 adalah perkembangan sindrom gangguan pernafasan akut (ARDS) pada pesakit yang mengalami penyakit kritikal, antara lain seperti usia dan keadaan perubatan yang ada11. Menurut Jurnal Pernafasan Eropah, rawatan MSC diberikan pada pesakit ARDS yang dijangkiti jangkitan pernafasan virus influenza (H7N1) dan disimpulkan sebagai rawatan yang dapat dilaksanakan yang mengakibatkan tinggal ICU yang dipendekkan dan pemulihan yang lebih cepat pada pesakit11.

Satu kajian rintis baru-baru ini dilakukan di Wuhan, China, di mana tujuh pesakit COVID-19 menerima alogenik infus sel stem mesenkima (MSC). Di antara tujuh pesakit, tiga (dua pesakit sederhana dan satu parah) telah pulih dan diberhentikan 10 hari selepas rawatan. Hasilnya mungkin menunjukkan bahawa MSC dapat memainkan peranan potensi dalam merawat atau memperbaiki keadaan pesakit secara signifikan12.

Pada masa ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan beberapa agensi yang diketuai oleh CDC di Amerika Syarikat sedang mengkaji penggunaan MSC yang diperluas sebagai kemungkinan rawatan untuk COVID-1913. Bukti terhad tetapi muncul mengenai MSC dalam menguruskan COVID-19 menunjukkan mandat mendesak untuk lebih banyak ujian klinikal untuk menentukan kesan langsung sel regeneratif ini terhadap pemulihan pesakit, yang mungkin menunjukkan untuk mengungkap potensi aplikasi MSC untuk merawat COVID-19.

Sel stem berada di barisan hadapan di salah satu bidang perubatan yang paling menarik dan revolusi pada masa kini. Doktor menyedari bahawa sel stem berpotensi untuk menjana semula sel dan tisu baru yang sihat untuk membantu merawat banyak penyakit.

Ketika ujian klinikal semakin maju dan penyelidikan terus berkembang, sel stem tali pusat terbukti berguna untuk keadaan yang tidak dapat disembuhkan sekarang. Dalam 19 tahun terakhir, StemLife StemLife dan kumpulan anak syarikatnya telah mengeluarkan sampel darah tali pusat dan tisu tali pusat untuk pemulihan darah dan terapi regeneratif selular yang lain. Kami percaya dengan adanya bekalan darah tali pusat dan sel stem dari tali pusat yang dipelihara semasa kelahiran membantu pelanggan kami mendapat akses kepada terapi standard serta ujian klinikal dan rawatan eksperimental untuk diri mereka sendiri dan orang yang mereka sayangi.


LINKS TO RESOURCES


REFERENCES

 1. CDC/Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Centers forDisease Control and Prevention website. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra precautions/pregnancy-breastfeeding.html. Accessed April 27, 2020.
 2. ACOG/Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Practice Advisory. The American College of Obstetricians and Gynecologists website. https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-advisory/articles/2020/03/novel-coronavirus-2019. Accessed April 27, 2020.
 3. ChenH, GuoJJ, WangC, et al. Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. THE LANCET. 2020; 395(10226): 809 –815.
 4. ZengLK, XiaSW, YuanWH, et al. Neonatal Early-Onset Infection With SARS-CoV-2 in 33 Neonates Born to Mothers With COVID-19 in Wuhan, China. JAMA Pediatrics. 2020; https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2763787. Accessed April 27, 2020. doi:10.1001/jamapediatrics.2020.0878.
 5. Irving WL, James DK, Stephenson T, et al. Influenza virus infection in the second and third trimesters of pregnancy: a clinical and seroepidemiological study [Abstract]. BJOG. 2000; 107(10): 1282-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11028582. Accessed April 27, 2020. PMID: 11028582.
 6. Robertson CA, Lowther SA, Birch T, et al. SARS and Pregnancy: A Case Report. Emerg Infect Dis. 2004;10(2):345–348. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3322896/. Accessed April 27, 2020. PMID: 11028582.
 7. Zou S. Potential Impact of Pandemic Influenza on Blood Safety and Availability. Transfus Med Rev. 2006;20(3):181–189. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7134961/. Accessed April 27, 2020. PMID: 16787826.
 8. Gillam-Krakauer M, Gowen Jr CW. Birth Asphyxia. [Updated 2019 Nov 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430782/. Accessed April 27, 2020.
 9. Schwartz DA. An Analysis of 38 Pregnant Women with COVID-19, Their Newborn Infants, and Maternal-Fetal Transmission of SARS-CoV-2:Maternal Coronavirus Infections and Pregnancy Outcomes [Abstract]. Arch Pathol Lab Med. 2020; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32180426. Accessed April 27, 2020. PMID: 32180426.
 10. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists:Coronavirus (COVID-19) Infection in Pregnancy-Information for healthcare professionals. Ver 7; 2020: 1-53. Info
 11. Khoury M, Cuenca J, Cruz FF, et al. Current Status of Cell-Based Therapies for Respiratory Virus Infections: Applicability to COVID-19. Eur Respir J. 2020; in press (https://doi.org/10.1183/13993003.00858-2020). Accessed April 27, 2020.
 12. LengZK, ZhuRJ, HouW, et al. Transplantation of ACE2-Mesenchymal Stem Cells Improves the Outcome of Patients with COVID-19 Pneumonia. Aging and disease. 2020; 11(2): 216-228. http://www.aginganddisease.org/EN/10.14336/AD.2020.0228. Accessed April 27, 2020. DOI: 10.14336/AD.2020.0228.
 13. Atluri S, ManchikantiL, Hirsch JA. Expanded Umbilical Cord Mesenchymal Stem Cells (UC-MSCs) as a Therapeutic Strategy in Managing Critically Ill COVID-19 Patients: The Case for Compassionate Use [Abstract]. Pain Physician. 2020; 23(2):E71-E83. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32214286. Accessed April 27, 2020. PMID: 32214286.

DCR No.: SLB/ Website-Cord Blood Banking_COVID19 FAQ/PM-017
X            

Dapatkan info kuasa sel stem tali pusat?

Hubungi kami di +603 2779 0033 atau membuat temujanji untuk!
Buat temujanji sekarang