PELANGGAN STEMLIFE Dapatkan Maklumat Pek Percuma
Stem Cell Banking
Perbankan sel stem

Apa itu Darah Tali Pusat?

Semasa mengandung , fungsi tali pusat adalah sebagai talian hayat antara ibu dan anak. Darah tali pusat adalah darah yang tertinggal di dalam tali pusat dan uri selepas kelahiran. Selepas bayi dilahirkan , darah tali pusat boleh disimpan kerana ia mengandungi sel-sel stem yang bernilai yang mungkin boleh digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan. Darah tali pusat adalah sumber sel stem yang kaya dengan sel stem hematopoietik (HSC). HSC ini bertanggungjawab terutamanya untuk membaik pulih darah dan menghasilkan semula sistem imun.

Kegunaan pemindahan sel stem darah tali pusat adalah untuk kes-kes berikut:

Menggantikan dan menghasilkan semula sumsum tulang yang rosak atau berpenyakit

Rawatan untuk kanser darah

Pembetulan genetik yang betul (transplantasi adik-beradik / allogeneik)

Potensi untuk terapi sel dan ubat regeneratif

HSC mempunyai keupayaan yang unik untuk membezakan pelbagai jenis sel yang terdapat dalam darah seperti yang digambarkan dalam rajah di bawah:

Red Blood Cells

Sel Darah Merah
Membawa oksijen kepada semua sel dalam badan

White Blood Cells

Sel Darah Putih
Melawan jangkitan

Platelets

Platlet
Membantu pembekuan darah

Aplikasi masa depan sel stem darah tali pusat

Pada era ini senarai penyakit yang boleh dirawat dengan sel stem terus berkembang dengan pesat. Dengan potensinya untuk menjadi pelbagai jenis sel yang berbeza, para saintis sedang mencari kemungkinan untuk menggunakan sel stem darah tali pusat untuk merawat pelbagai penyakit yang mengancam nyawa seperti penyakit jantung dan strok. Oleh itu, menyimpan darah tali pusat bayi anda sekarang akan dapat memastikan akses anak anda ke sel stemnya sendiri untuk terapi selular sedemikian pada masa akan datang

Rawatan yang paling sering dikaji buat masa ini:

Repair nerve cells

Pembaikan sel saraf: untuk menyembuhkan kecederaan otak dan saraf tulang belakang atau kerosakan otak yang disebabkan oleh strok.

Regenerate cells to form new blood vessels

Pembentukan semula sel untuk membentuk saluran darah baru: untuk merawat penyakit jantung dan masalah berkaitan dengan peredaran darah.

Replace damaged cells

Penggantian sel yang rosak: untuk meningkatkan pemulihan daripada penyakit kardiovaskular, serangan jantung, atau sebarang kecederaan lain.

Regenerate brain cells

Pembentukan semula sel-sel otak: untuk merawat kecederaan otak, penyakit cerebral palsy dan Parkinson.

X            

Dapatkan info kuasa sel stem tali pusat?

Hubungi kami di +603 2779 0033 atau membuat temujanji untuk!
Buat temujanji sekarang